KNOOPPUNT SPANGEN
Project

KNOOPPUNT SPANGEN

scroll down

Realconomy begeleidt het financieringstraject en is mede-initiator van de aangrenzende gebiedsontwikkeling.

  • Partners
  • Catalyst Advisors, Gemeente Rotterdam, ontwikkelconsortium
  • Status
  • In ontwikkeling
  • Realisatie
  • 2021/2022

Betaald voetbalorganisatie Sparta Rotterdam heeft ver gevorderde plannen om het Stadion en het jeugd- en trainingscomplex Nieuw Terbregge te verbouwen. Met Realconomy begeleiden we het financieringstraject, en zijn mede-initiator van een bredere gebiedsontwikkeling rondom het stadion.

Het project

Sparta Rotterdam is hard op weg om (weer) een stabiele club te worden op het hoogste betaald voetbalniveau in Nederland, de Eredivisie. Parallel aan de sportieve ambities wil de club ook haar accommodaties upgraden. Verbouwing van zowel het Sparta Stadion als sportcomplex Nieuw Terbregge/RMC Jeugdcomplex zijn zeer gewenst.

Sparta Stadion: meer commerciële ruimtes

De verbouwingen aan het stadion betreffen vooral het hoofdgebouw. Naast een volledig nieuwe buitengevel, met een veel transparantere uitstraling, is het de wens om het aantal commerciële ruimtes flink uit te breiden. Zo komen er meer business seats en -loges, een grotere fanshop en meer en grotere cateringruimtes. Die moeten vooral ook op niet-wedstrijddagen verhuurd kunnen worden voor evenementen. Door deze uitbreidingen stijgt de omzet van de club, waardoor ook de sportieve positie verstevigd kan worden.

Uitbreiding jeugd- en trainingscomplex

De plannen voor sportcomplex Nieuw Terbregge/RMC Jeugdcomplex, waar de amateur- en jeugdteams van Sparta hun trainingen en wedstrijden afwerken, betreffen enerzijds een renovatie van het huidige clubgebouw, waaronder de kleedkamers en kantine. Daarnaast is het plan om het complex uit te breiden, zodat ook het eerste elftal van de BVO hier dagelijks kan gaan trainen. Daarvoor moeten onder meer een kantine, kleedkamers en een kunstgrasveld worden aangelegd. Ook een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is noodzakelijk.

Verbinding Sparta en Van Nelle Fabriek

In het verlengde van de verbouwing van het stadion worden plannen uitgewerkt om tot een bredere gebiedsontwikkeling te komen. Aan de kant van het hoofdgebouw van het stadion wordt gewerkt aan een visie voor het gebied tussen het Sparta Stadion en de Van Nelle Fabriek. Belangrijke onderdelen hiervan zijn een nieuw OV-station, ruimte voor woningbouw, meer groenvoorziening en een fysieke verbinding tussen het Sparta Stadion en Van Nelle Fabriek.

Beeld door Palmbout Urban Landscapes
Beeld door Palmbout Urban Landscapes

Meer dynamiek in Spangen

Dit moet onder meer leiden tot betere bereikbaarheid van het Sparta Stadion tijdens wedstrijddagen, meer zichtbaarheid voor UNESCO Werelderfgoed Van Nelle Fabriek én meer dynamiek in de wijk Spangen. Ook vanaf de andere kant van het stadion, waar het kenmerkende Kasteel staat, wordt een visie ontwikkeld om de wijk Spangen een boost te geven. Uitgangspunt hierbij is om een aantrekkelijker woongebied te creëren, waarbij de huidige diversiteit van de wijk in stand blijft.

Onze rol

Realconomy is door Sparta Rotterdam gevraagd om het financieringstraject te begeleiden voor de verbouwing van zowel het stadion als het jeugd- en trainingscomplex. Samen met onze partner Catalyst Advisors hebben we de businesscase ontwikkeld en onze financiële visie gegeven op de haalbaarheidskans voor deze verbouwingsplannen. De businesscase is in het laatste kwartaal van 2019 voorgelegd aan de Gemeente Rotterdam, waarmee Sparta samen optrekt bij de ontwikkelingsplannen.

Financieel fundament

Onze rol blijft niet beperkt tot het geven van advies. We nemen ook het voortouw bij het ophalen van de daadwerkelijke financiering in de markt. Hierbij maken we gebruik van ons uitgebreide netwerk, dat zich uitstrekt van de grote pensioenfondsen en verzekeraars tot binnen- en buitenlandse algemene banken en van informal investors tot private-equityfirma’s. Dankzij dit netwerk kunnen wij voor ieder project maatwerkoplossingen bieden. Zo vormen we het financiële fundament onder de daadwerkelijke realisatie van de vurige gewenste verbouwplannen van onze opdrachtgever Sparta Rotterdam, waarmee we uiteraard continu in overleg zijn over de te voeren strategie en de te nemen stappen.

Van financiering naar gebiedsontwikkeling

Vanuit deze interessante en uitdagende financieringsopdracht zijn we eveneens betrokken geraakt bij de plannen voor een bredere gebiedsontwikkeling. Onze visie is dat niet alleen Sparta, maar ook de directe omgeving – waaronder de wijk Spangen en de Van Nelle Fabriek – nóg meer zullen profiteren van de verbouwing van het stadion als deze onderdeel wordt van een bredere gebiedsontwikkeling. Zowel in ruimtelijke als in sociaal-economische zin.

Impact maken op lange termijn

We trekken een consortium van sterke partijen in deze stad om te onderzoeken of en hoe we een integrale ontwikkeling van dit stuk stad kunnen realiseren. Vanuit onze jarenlange ervaring en expertise om publieke en private partijen met elkaar te verbinden, hopen we een officiële rol te mogen gaan vervullen om dit gedeelte van Rotterdam-West om te turnen tot een sterker en toekomstbestendig stuk stad. Zodat we daadwerkelijk impact kunnen maken op de lange termijn. Want dát is waarom we bestaan.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Neem contact op
Project

FEYENOORD CITY

Het Rotterdam van morgen. Een groene, gezonde, toekomstbestendige stad die ruimte biedt aan al zijn inwoners en bezoekers.

Meer informatiearrow
FEYENOORD CITY

Meer weten over onze projecten?