Bezoek aan Curaçao creëert draagvlak voor herontwikkeling Plaza Hotel

Bezoek aan Curaçao creëert draagvlak voor herontwikkeling Plaza Hotel

Het Algemeen Pensioenfonds Curuçao (APC) is sinds september 2020 de eigenaar van het Plaza Hotel in de geliefde wijk Punda in de hoofdstad van Curaçao. APC en HPC spraken tijdens het bezoek aan het eiland met onder meer diverse betrokken ministeries en vertegenwoordigers van het Werelderfgoed Willemstad. Ook zaten we om de tafel met de Curaçao Ports Authority (CPA), Curaçao Tourist Board CTB), Winkeliersvereniging Downtown Management Organization (DMO) en Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex). Binnenkort worden nog meer gesprekken gevoerd met organisaties die eveneens baat hebben bij een duurzame herontwikkeling van het Plaza Hotel. Hiermee maken we niet alleen de verschillende wensen en behoeften van de stakeholders inzichtelijk, maar verbinden we deze belangen ook met elkaar. Zo creëren we meer draagvlak voor de plannen.

Nieuwe impuls

APC en HPC willen de locatie van het voormalige Van der Valk Hotel en de directe omgeving van een nieuwe impuls voorzien. Publieke ruimte en het waterfort worden getransformeerd tot een plek waar bewoners en bezoekers samen kunnen vertoeven. Het unieke karakter van dit Unesco-werelderfgoed wordt daarbij uiteraard gewaarborgd en gerespecteerd. Door onderwijs, cultuur, wonen en publieke voorzieningen te combineren, ontstaat in Punda een gebied waarvan niet alleen Willemstad maar het hele eiland Curaçao (economisch) kan profiteren.

Toerisme en werkgelegenheid

De ambitie is om veel meer cultuur-historische bezoekers naar Curaçao te trekken. Uit onderzoek van het Curaçaose Bureau voor Toerisme is gebleken dat juist cultuur-historische kwaliteiten van Willemstad sterk worden gewaardeerd door bezoekers uit de regio’s waar het grootste groeipotentieel (Noord- en Latijns-Amerika). Daarnaast moet de herontwikkeling van het Plaza Hotel werkgelegenheid opleveren voor de inwoners van het eiland. Niet alleen tijdens de uitvoering van het project, maar vooral ook na oplevering. Daarvoor is een goede samenwerking nodig tussen overheid en markt, zo is tijdens de gesprekken met de verschillende stakeholders benadrukt.

Binnen het Heritage Plaza Consortium werkt Realconomy samen met vastgoedexpert Ab van der Wiel (bekend van onder meer het prijswinnende vastgoedproject De Meelfabriek in Leiden) en voormalig voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer, die zeer betrokken is bij het eiland Curaçao. Lees meer over ons bezoek aan Curaçao en de doelstellingen van de herontwikkeling van het Plaza Hotel op de website van het APC.

Gerelateerd nieuws

Heritage Plaza Consortium gaat Plaza Hotel Curaçao herontwikkelen Link

Heritage Plaza Consortium gaat Plaza Hotel Curaçao herontwikkelen

We zijn in verregaande onderhandeling met APC over de (her)ontwikkeling van het Plaza Hotel in Willemstad.

Realconomy denkt op Curaçao mee over het Willemstad van de toekomst Link

Realconomy denkt op Curaçao mee over het Willemstad van de toekomst

Tijdens het summit ‘Invest in Willemstad' bogen we ons over de op handen zijnde revitalisering van Curacao.