Realconomy denkt op Curaçao mee over het Willemstad van de toekomst

Realconomy denkt op Curaçao mee over het Willemstad van de toekomst

Hoe kunnen we van Willemstad (weer) een bruisende stad maken? Die vraag stond centraal tijdens de summit ‘Invest in Willemstad’, die van 10 tot 12 oktober 2019 plaatsvond in de hoofdstad van Curaçao. Realconomy boog zich hier samen met lokale en Nederlandse bedrijven, overheidsinstanties en andere stakeholders over de revitalisering van het kloppende hart van het eiland in het Caribisch gebied.

Eugene Rhuggenaath, Minister-president Curacao aan het woord
Eugene Rhuggenaath, Minister-president Curacao aan het woord

Operatie ‘siudat vibrante’

Aanleiding voor de conferentie in Willemstad vormde het plan dat in 2018 door inwoners, bestuurders, ondernemers, lokale experts en supranationale organen als de Verenigde Naties in gang is gezet. ‘Siudat vibrante’, wat ‘bruisende stad’ betekent in het Papiaments, is de naam van de operatie die deze unieke Caribische parel haar unieke glans moet teruggeven. 

Dat moet onder meer bereikt worden door in de binnenstad nieuwe manieren van wonen en leven te creëren, de toegang met auto en openbaar vervoer te vergemakkelijken, wandelen en fietsen aantrekkelijker te maken en door de binnenstad te vergroenen. Waarbij de cultuur-historische waarde van Willemstad uiteraard behouden moet blijven. En waarbij de verschillende buurten een vervlochten geheel moeten vormen, zonder daarbij de eigen culturele identiteit verliezen.

Publiek en privaat zij aan zij

Een dergelijke uitdaging vraagt om een sterke samenwerking tussen publieke en private partijen, die met dezelfde intentie en met de juiste middelen voor hetzelfde doel moeten gaan. Als expert op het gebied van gebiedsontwikkeling en publiek-private samenwerking gaf Realconomy tijdens ‘Invest in Willemstad’ zijn visie op de kansen en bedreigingen van dit project.

De conclusie: alleen als publiek en privaat zij aan zij optrekken, kan respect voor lokale geschiedenis, identiteit en traditie gewaarborgd worden. Daarmee wordt de weg opengelegd naar een nieuw hoofdstuk voor een bruisende stad vol onmiskenbaar karakter. Met de lokale en Nederlandse instanties voert Realconomy op dit moment gesprekken om vervolg te geven aan mogelijke herontwikkeling van een of meerdere locaties. Wat ons betreft gaat Willemstad een zonovergoten toekomst tegemoet, met een binnenstad waarin mensen weer graag willen wonen, werken en verblijven! 

Gerelateerd nieuws

Heritage Plaza Consortium gaat Plaza Hotel Curaçao herontwikkelen Link

Heritage Plaza Consortium gaat Plaza Hotel Curaçao herontwikkelen

We zijn in verregaande onderhandeling met APC over de (her)ontwikkeling van het Plaza Hotel in Willemstad.

Groen licht voor volgende stap stadionplan Feyenoord Link

Groen licht voor volgende stap stadionplan Feyenoord

Goed nieuws voor Rotterdam: de seinen staan op groen voor een volgende fase van Stadionplan Feyenoord.