Groen licht voor de volgende stap uit Stadionplan Feyenoord

Groen licht voor de volgende stap uit Stadionplan Feyenoord

Zelden kwam een vastgoedproject zo recht uit het hart van Rotterdam als het nieuwe stadion van Feyenoord. Juist daarom wordt elk aspect van de plannen, zeker ook de financiering, zorgvuldig getoetst door een brede coalitie van projectpartners. Nu een aantal key players groen licht heeft gegeven voor de overgang naar een nieuwe fase gaan vanzelfsprekend ook bij Realconomy de harten weer een stukje sneller kloppen.

Focus op de kern

De suggesties uit het oordeel van ISG zijn vertaald naar een geactualiseerde business case. Nieuw Stadion besteedt een deel van de horecaplannen uit aan externe partijen, waardoor de nadruk nog sterker op de kernactiviteiten komt te liggen. Het Legioen en De Kameraadjes blijven binnen de BVO en de stadionbezetting wordt aangepast: minder zakelijke zitplaatsen en meer ruimte voor Rotterdammers – helemaal in lijn met de onderzoeksresultaten die ISG inbracht.

Stroomlijn

Daarmee is het ontwerp weer verder gestroomlijnd, op zo’n manier dat het budget voor de realisatie geborgd blijft zonder een millimeter in te leveren op de sfeer, het karakter en de functionele aspecten van de voetbaltempel in wording. Zo blijven budget en business case volledig op elkaar afgestemd, als garantie voor de haalbaarheid van geprojecteerde inkomsten en rendement.

Kritische blik

Een cruciale stap naar het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion en de financiering van de plannen. Zo mag de positieve beoordeling van de Feyenoord business case door International Stadia Group (ISG) gerust worden genoemd. Kosten en opbrengsten zijn kritisch doorgelicht en de plannen zijn strategisch aangescherpt, waardoor de tweede tranche van de brugfinanciering kan worden geactiveerd. Stadion Feijenoord en het management van Feyenoord Rotterdam komen daarmee wezenlijk dichter bij het uiteindelijke doel: een stadion dat in alle opzichten klaar is voor toekomstige kampioenschappen waar de stad en haar fans nu alleen nog van kunnen dromen.

Op naar de aftrap!

De weg is vrij voor nieuwe stappen, zoals de keuze van de bouwer en de consolidering van de eindfinanciering, gepland voor eind 2019. De Gemeente Rotterdam laat weten gelukkig te zijn met de voortgang, waarmee de business case voldoet aan alle criteria van haar position paper. De geoliede samenwerking tussen alle betrokken partijen biedt een uitstekend perspectief op een aftrap die Feyenoord en de stad naar nieuwe hoogten zal brengen.

Hand in hand

Ook is besloten om minimaal € 30 miljoen aan eigen vermogen voor de bouw te genereren. Dat komt ten goede aan de kern van de zaak: goed voetbal. De spelersbegroting wordt door deze maatregel verruimd met een vaste, jaarlijks te indexeren stimulans van € 25 miljoen. Zo zorgen we ervoor dat een solide financiële basis voor de nieuwbouw en een stevig fundament voor geweldige sportprestaties in Rotterdam hand in hand blijven gaan.

Gerelateerd nieuws

Realconomy koopt grond in Leidschendam voor nieuwe ontwikkeling Link

Realconomy koopt grond in Leidschendam voor nieuwe ontwikkeling

Van oude manege met omliggende sportcomplexen naar multifunctionele sportcampus in Leidschendam.

Interne gebiedsontwikkeling: Realconomy is verhuisd naar hartje Rotterdam Link

Interne gebiedsontwikkeling: Realconomy is verhuisd naar hartje Rotterdam

Sinds augustus 2018 is Realconomy gevestigd in het gloednieuwe kantorencomplex FIRST, middenin het Rotterdam Central District.